Home - Specialisaties - Handspecialist

Handspecialist

 

Wat is een HandSpecialist?

Handtherapie is een relatief nieuwe specialisatie binnen de fysiotherapie en ergotherapie. Handtherapie richt zich op het behandelen van functiestoornissen van spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwen en huid van de hand.

Klachten aan uw handen kunnen een enorme belemmering vormen bij de dagelijkse bezigheden. Daarom is het zeer belangrijk dat ze behandeld worden door een therapeut die zich hierin heeft gespecialiseerd.

De handtherapeut behandelt conservatief, maar ondersteunt en begeleidt ook het revalidatieproces na een operatie. Er is een breed scala aan behandelmogelijkheden. Deze worden altijd speciaal op uw klachten afgestemd. Bij de behandeling van uw klachten werkt de handtherapeut vaak nauw samen met de arts, instrumentmaker en ergotherapeut.

 

Welke behandelmethoden gebruiken onze HandSpecialisten?

Onze handtherapeut is geschoold Mulligan therapeut en echografist. Na een uitgebreide diagnose, waarbij indien nodig echografie wordt ingezet, start onze handtherapeut de behandeling. Dit kan een revalidatieproces zijn na een operatie, maar ook handtherapie zonder operatie. Het doel van de behandeling is om de hand weer optimaal te laten functioneren. Het behandeltraject bestaat uit behandelingen van de handtherapeut in onze praktijk, gecombineerd met oefeningen thuis.

Bij de meeste pijn- en overbelasting klachten voert de handtherapeut een conservatieve behandeling uit. Conservatieve therapie richt zich zonder operatie op het zo goed mogelijk kunnen inschakelen van uw hand. Sportblessures en overbelasting vallen onder de conservatieve behandelingen. Ook bij breuken, kneuzingen, een gewricht dat uit de kom is geschoten, afgescheurde pezen, spierproblemen of slijtage van gewrichten kan een conservatieve behandeling de eerste keuze zijn.

Bij bepaalde aandoeningen of letsels, is een operatie onvermijdelijk. De handtherapeut helpt u dan met uw herstel na de operatie en begeleidt het herstelproces.

Handtherapie is een intensief en soms langdurig traject. Voor een eenvoudige klacht

komt u misschien voor 2 of 3 behandelingen en gaat u met adviezen op zak zelf aan de slag. Revalidatie na een complexe breuk of peesletsel kan echter soms een jaar duren. Vaak is in de beginperiode van het herstel, de therapie het meest intensief. Drie of vier behandelingen per week zijn daarin geen uitzondering. Het is essentieel dat u gemotiveerd aan de slag gaat met de adviezen en oefeningen opgegeven door uw therapeut.

 

De meest voorkomende klachten waar een HandSpecialist u mee helpt

  • Na operaties van breuken
  • Letsel aan pezen, gewrichten of zenuwen
  • Carpaal Tunnel Syndroom
  • Ziekte van Dupuytren
  • Gewricht-vervangende operaties
  • Amputaties en transplantaties

De handtherapeut van Axis onderhoudt korte lijnen met de verwijzers van onder andere het Amphia Ziekenhuis in Breda, het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal, Stichting REVANT en met gespecialiseerde klinieken, zoals de X-pert Clinic en Medinova Klinieken.

U kunt zonder verwijzing bij ons terecht. Onze handtherapeut heeft een wettelijk verplicht scholingstraject doorlopen voor de DTF (Directe Toegang Fysiotherapie). Onze handtherapie wordt daarom door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

 

 

Gerelateerde pagina's

 

De voordelen van AXIS

Dichtbij
huis

De beste
specialisten

Helder over
herstel

Snel een
afspraak