Voetbalblessures
01-04-2025
Voetbalblessures: voorkom, herken en herstel snel
Voetbal is een intensieve en blessuregevoelige sport. Jaarlijks lopen voetballers in Nederland ruim 650.000 voetbalblessures op. Enkelblessures, knieblessures, hamstringblessures en liesblessures behoren tot de meest voorkomende problemen. Een goede warming-up, juiste trainingsopbouw en geschikt schoeisel kunnen het risico verlagen.
Maar wat als je toch geblesseerd raakt? Lees hier alles over de meest voorkomende voetbalblessures en hoe je snel en effectief herstelt.
1. Enkelblessure: verzwikking of bandletsel
De enkelblessure is de meest voorkomende voetbalblessure. Vaak gaat het om een verzwikte enkel (inversietrauma), die ontstaat door een misstap of contact met een tegenstander. Symptomen zijn zwelling, blauwe verkleuring en pijn bij bewegen.. Als er sprake is van bandletsel of peesletsel, kan echografie helpen bij een nauwkeurige diagnose. Fysiotherapie en oefentherapie ondersteunen het herstel en verkleinen de kans op nieuwe blessures.
2. Knieblessure: gescheurde knieband of meniscusletsel
Een knieblessure ontstaat vaak door een verdraaiing, een verkeerde landing of een harde klap op de knie. Veelvoorkomende blessures zijn:
- Gescheurde kruisband (voorste kruisband letsel)
- Meniscusletsel (scheur in de meniscus)
- Knieschijfproblemen (patellofemoraal pijnsyndroom)
Bij klachten als een instabiele knie, zwelling of een knie die ‘op slot’ schiet, is een snelle diagnose belangrijk. Met manuele tests en echografie kan de fysiotherapeut bepalen of verder onderzoek bij een orthopeed nodig is. Oefentherapie en spierversterking spelen een cruciale rol bij revalidatie en blessurepreventie.
3. Liesblessure: overbelasting door voetbal
Een liesblessure ontstaat vaak door overbelasting en is herkenbaar aan pijn in de liesstreek tijdens schieten, sprinten of draaien. Een chronische liesblessure kan ontstaan door langdurige irritatie van de pezen en spieren in het bekkengebied. Tijdige fysiotherapeutische behandeling voorkomt verergering en helpt met een combinatie van manuele therapie en oefentherapie bij een snel herstel.
4. Hamstringblessure: spierscheuring of verreking
Een hamstringblessure treedt vaak op bij een explosieve beweging, zoals een sprint of een trap tegen de bal. Er zijn twee typen blessures:
- High-energy trauma: spierscheur in het midden van de hamstring, vaak bij sprinten.
- Low-energy trauma: spierbeschadiging hoger in het bovenbeen, bijvoorbeeld bij een sliding.
Rust en een gericht behandelplan zijn cruciaal voor herstel. 1 dag later starten is een week later terug op het veld. Fysiotherapie en gerichte revalidatieoefeningen helpen de hamstring te versterken en verkleinen het risico op herhaling.
Weet wat de oorzaak is
Het stellen van de juiste diagnose vormt de basis van een effectieve behandeling. Axis Fysiotherapie is voorloper op het gebied van diagnostiek. Wij zijn gespecialiseerd in MSU (echografie) diagnostiek, hiermee kunnen we goed zien waar de klacht vandaan komt. Echografie is pijnvrij en duurt 10-15 minuten. Effectieve behandeling Nadat de diagnose is vastgesteld, bepaalt de specialist de meest effectieve behandeling. Aan de hand van een persoonlijk behandelplan, werken de fysiotherapeuten van Axis met oefentherapie om de spieren sterker te maken. In de meeste gevallen zorgt oefentherapie in combinatie met fysiotherapeutische behandelingen voor een goed herstel van voetbalblessures. In sommige gevallen is fysiotherapie niet voldoende, Axis kan dan doorverwijzen naar de juiste specialist.