Gratis informatiebijeenkomsten Artrose
05-03-2025
Wat is artrose? GLA:D® programma is bewezen effectief
Wanneer men die vraag stelt, zegt men vaak, “Ik heb slijtage aan mijn knie”. Maar klopt dat wel? Artrose is geen slijtage, maar wat is het dan wel?
Artrose is een aandoening van het gehele gewricht, waarbij de kwaliteit van het kraakbeen in de gewricht geleidelijk verslechtert, wat kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderd functioneren. Dit geeft vaak problemen in dagelijkse activiteiten zoals wandelen, traplopen of hurken. Mensen kunnen ook last hebben van ontstekingsreacties in het gewricht, zwelling en een verminderde beweeglijkheid van het gewricht.
- Artrose komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar, maar kan ook op jongere leeftijd al optreden. Naar schatting hebben ruim 1,5 miljoen mensen in Nederland last van artrose.
- Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen en zwemmen, kan helpen de spieren rondom de heupen en knieën te versterken en de gewrichten soepel te houden. Daarnaast is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden.
Klachten bij Artrose
Pijn
Er zijn verschillende soorten pijn die bij artrose kunnen optreden:
- Startpijn: pijn gedurende een aantal stappen of bewegingen als je na een periode van rust (zitten, staan of liggen) weer in beweging komt.
- Pijn bij bewegen en belasten: de pijn ontstaat vaak geleidelijk en treedt vooral op als je het gewricht meer gebruikt of belast. De pijn verergert vaak in de loop van de dag of is juist sterker de dag of nacht na inspanning. Als de artrose toeneemt komt ook pijn in rust voor.
- Pijn door gewrichtsontsteking: als een gewricht met artrose meer ontstoken raakt, kan het meer pijn doen. Je gewricht is dan vaak warm, licht gezwollen en soms een beetje rood (bijvoorbeeld de gewrichtjes in je vingers).
Stijfheid
Je gewricht kan op verschillende manieren stijf zijn:
- Startstijfheid: als je bijvoorbeeld een periode in eenzelfde houding hebt gezeten, ben je (korte tijd) stijf als je weer in beweging komt.
- Kortdurende ochtendstijfheid: deze stijfheid treedt ’s morgens op bij het opstaan en verdwijnt meestal binnen een half uur.
- Stijf door bewegingsbeperking: door pijn, stijfheid en veranderingen in het gewricht kun je vaak minder goed bewegen.
- Denk aan:moeilijker draaien van je nek of rug
- je knie niet volledig kunnen buigen of strekken
- niet goed je voet kunnen afwikkelen
Zwelling en instabiliteit
- Soms is je gewricht licht gezwollen of warm, vooral na overbelasting. Je gewricht kan ook dikker aanvoelen door benige uitsteeksels (extra botgroei). Deze benige uitsteeksels, osteofyten, rekken het botvlies op en irriteren het gewrichtskapsel. Je gewricht voelt (vaak) instabiel aan.
Veranderingen in lichaamshouding
- Als de artrose doorzet kan de stand van je botten veranderen, waardoor houdingsafwijkingen ontstaan. Je knieën kunnen bijvoorbeeld meer naar buiten of binnen gaan staan. Deze verandering in lichaamshouding beïnvloedt vaak ook de manier waarop je je andere gewrichten, pezen en spieren belast
Wat kun je doen om de klachten te verminderen?
Onderzoekers van de universiteit in Denemarken hebben een behandelprogramma ontwikkeld voor mensen met artrose in de heup of knie gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven of een operatie uit te stellen of zelfs te voorkomen. Dit programma heet GLA:D®
GLA:D® staat voor Good Life with osteoArthritis in Denmark.
Het GLA:D® programma
- GLA:D® is een wetenschappelijk bewezen effectieve behandelmethode voor mensen met artrose in de heup of knie. Na het volgen van het programma ervaren patiënten minder pijn, gebruiken minder pijnstillers, kunnen ze gemakkelijker fysieke activiteiten uitvoeren, ervaren een betere kwaliteit van leven en neemt het arbeidsverzuim af.
- Het GLA:D® programma bestaat uit voorlichting en een oefenprogramma gegeven door een fysiotherapeut van Axis. Tijdens de voorlichtingssessies leert u o.a. meer over artrose, de behandelmogelijkheden, het belang van bewegen en hoe om te gaan met pijn en klachten. Het oefenprogramma richt zich op het versterken van de spieren rondom de heup of knie en het verbeteren van de beweeglijkheid van de gewrichten. Het oefenprogramma zal in samenspraak met de fysiotherapeut worden opgesteld, afgestemd op uw belastbaarheid en behoeften
- Bij artrose gerelateerde klachten in de heup of knie kan het GLA:D® programma een hele goede behandelmethode zijn.
Axis fysiotherapie helpt je verder
Al 25 jaar is Axis met vier hoofdlocaties in Breda, Etten-Leur, Hoeven en Roosendaal dé specialist in behandelen en voorkomen van lichamelijke klachten. Onze professionals werken met passie en gedrevenheid uw herstel. We geven een heldere oplossing voor uw klachten en de juiste behandeling.
Bent u benieuwd of het programma of 1 van onze andere behandelingen iets voor u is, kom dan naar onze gratis voorlichting.
Axis Etten-Leur, Nassaulaan 2
woensdag 12 maart van 14.00 tot 15.00 uur
Axis Roosendaal, Dr. Schaepmanlaan 9
donderdag 13 maart van 14.30 tot 15.30 uur
Axis Hoeven, Hertenlaan 4
woensdag 19 maart van 14.30 tot 15.30 uur
Bel 0165-502852 voor meer informatie of kijk op www.axisfysiotherapie.nl